Praktyka czyni mistrza, a profil praktyczny zobowiązuje, w związku z czym studenci kierunku Żywienie Człowieka i Dietoterapia w dniu 17.12.2022 odwiedzili w ramach zajęć „Podstawy technologii surowców zwierzęcych” - zakład serowarski @Sery Kosińscy. (https://www.facebook.com/sery.kosinscy)
Ta mała rodzinna serowarnia prowadzona jest przez małżeństwo: Państwa Darię i Mateusza Kosińskich. Mleczarnia wytwarza bogaty asortyment serów, jogurtów, kefirów i innych produktów w których wytwarzaniu mogliśmy wziąć praktyczny udział. Podczas prezentacji studenci dowiedzieli się w jaki sposób koagulowane są różne rodzaje skrzepów (na sery twarogowe, podpuszczkowe oraz kwasowo podpuszczkowe), wzięli udział w prezentacji wytwarzania mozzarelli i burraty oraz zapoznali się z ciekawostkami dotyczącymi prowadzenia serów camembert czy brie.
W trakcie odwiedzin w gospodarstwie mogliśmy zapoznać się również ze współczesnymi systemami chowu bydła mlecznego.
Dziękujemy @Sery Kosińscy za dzielenie się swoją bogatą wiedzą i umiejętnościami.