rekrutacja.png
Rekrutacja
Więcej

Aktualności

Zajęcia praktyczne studentów żywienia człowieka i dietoterapii

19.12.2022
Wpis może zawierać nieaktualne dane.

Praktyka czyni mistrza, a profil praktyczny zobowiązuje, w związku z czym studenci kierunku Żywienie Człowieka i Dietoterapia w dniu 17.12.2022 odwiedzili w ramach zajęć „Podstawy technologii surowców zwierzęcych” - zakład serowarski @Sery Kosińscy. (https://www.facebook.com/sery.kosinscy)

Ta mała rodzinna serowarnia prowadzona jest przez małżeństwo: Państwa Darię i Mateusza Kosińskich. Mleczarnia wytwarza bogaty asortyment serów, jogurtów, kefirów i innych produktów w których wytwarzaniu mogliśmy wziąć praktyczny udział. Podczas prezentacji studenci dowiedzieli się w jaki sposób koagulowane są różne rodzaje skrzepów (na sery twarogowe, podpuszczkowe oraz kwasowo podpuszczkowe), wzięli udział w prezentacji wytwarzania mozzarelli i burraty oraz zapoznali się z ciekawostkami dotyczącymi prowadzenia serów camembert czy brie.

W trakcie odwiedzin w gospodarstwie mogliśmy zapoznać się również ze współczesnymi systemami chowu bydła mlecznego.

Dziękujemy @Sery Kosińscy za dzielenie się swoją bogatą wiedzą i umiejętnościami.

Galeria zdjęć
Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego" POWR.03.05.0-00-00-Z014/18