rekrutacja.png
Rekrutacja
Więcej

dr Jarosław Kliks

zdjecie_jkliks.jpg
dr inż. Jarosław Kliks
Telefon : + 48 691 720 012
E-mail: jkliks@uz.zgora.pl



DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWA
  • Technologia surowców roślinnych: Prozdrowotne składniki żywności, roślinne zamienniki białek zwierzęcych, analogi mięsa, polifenole, związki aromatyczne w żywności, analiza HS GC-MS, związki aromatyczne jabłek, procesy suszarnicze.
  • Technologia surowców zwierzęcych: Modyfikacje technologiczne procesów serowarskich, dodatki prozdrowotne w przetworach mleczarskich, modyfikacje technologiczne w przetwórstwie mięsnym, poszukiwanie alternatywnych źródeł białka, wykorzystanie insektów jadalnych jako źródła pełnowartościowego białka.
  • Technologie fermentacyjne: Zero waste, wykorzystanie składników odpadowych i ubocznych do produkcji biogazu, nietypowe surowce gorzelnicze, destylaty, modyfikacje drożdży, redukcja stresów osmotycznych, fermentacja ciągła i okresowa, produkcja cydru, winiarstwo i winifikacja, wpływ procesów agrotechnicznych na jakość win.
  • Żywienie człowieka: Zwyczaje żywieniowe różnych grup konsumentów, procesy gastronomiczne i ich znaczenie, wartości żywieniowe poszczególnych grup żywności, wpływ odżywiania na zdrowie i jakość życia.

DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA
  • Wykładowca, adiunkt – nauczyciel przedmiotów zawodowych: technologia gastronomiczna, podstawy technologii surowców roślinnych, podstawy technologii surowców zwierzęcych, projektowanie zakładów przemysłu spożywczego, projektowanie w gastronomii, projektowanie winiarni, inżynieria procesowa, chemia wina.
  • Promotor prac inżynierskich z zakresu żywności i żywienia: wprowadzanie prozdrowotnych składników do żywności, poszukiwanie alternatyw i zamienników mięsa zwierząt rzeźnych, projekty technologiczne zakładów przetwórczych, projekty lokali gastronomicznych oraz systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

PUBLIKACJE

skep.gif orcid.jpgbuzzl2AAAAAElFTkSuQmCC

Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego" POWR.03.05.0-00-00-Z014/18