rekrutacja.png
Rekrutacja
Więcej

Aktualności

Projekt badawczy Koła Naukowego Dietetyków UZ opatentowany

11.05.2023
Wpis może zawierać nieaktualne dane.

Przedmiotem wynalazku jest sposób wytworzenia biomasy komórek drożdży szlachetnych Saccharomyces cerevisiae o wysokiej odporności na stres osmotyczny. Metoda pozwala na znaczną akumulację kwasów tłuszczowych C18:1, C18:2 oraz C18:3 w komórkach drożdżowych, w taki sposób że: uzyskana biomasa po procesie liofilizacji może pełnić funkcje zarówno jako środek spożywczy cechujący się wysoką zawartością łatwo przyswajalnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jak również jako osmoaktywna biomasa z zastosowaniem do fermentacji brzeczek o wysokiej zawartości cukrów.
Dzięki innowacyjnemu pomysłowi zastosowania kondycjonowania drożdży S. cerevisiae w pożywce bogatej w estry etylowe kwasów tłuszczowych z oleju lnianego oraz cukry proste powstaje biomasa która akumuluje w swojej ścianie komórkowej nienasycone kwasy tłuszczowe C18:1, C18:2 oraz C18:3. Akumulacja ta wpływa pozytywnie na zachowanie turgoru komórki (komórki nie odwadniają się w warunkach silnego stresu osmotycznego), zwiększenie dynamiki procesu (ilość gramów etanolu uzyskana ze 100ml podłoża w trakcie 1 godziny).
Celem wynalazku było opracowanie receptury oraz technologii wytworzenia mleczka drożdżowego służącego do kondycjonowania drożdży w taki sposób aby zwiększyć ich akumulację kwasów tłuszczowych oraz odporność na niekorzystne warunki panujące w medium fermentacyjnym. Przedstawione mleczko może mieć charakter: prekursora do produkcji odpornej na niekorzystne warunki osmotyczne biomasy fermentacyjnej, dodatku spożywczego, dodatku piekarskiego oraz suplementu diety.

Galeria zdjęć
Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego" POWR.03.05.0-00-00-Z014/18